De mogelijkheden van een douchekop

De douchekop was in het verleden vaak niet meer dan een simpel metalen plaatje. In dat metalen plaatje zaten kleine gaatjes waar water uitkwam. Hier omheen zat een ronde behuizing met een gat erin voor de toevoer van het water.

Je kon hem ook niet draaien of instellen zodat er verschillende soorten stralen uitkwamen. Doordat de gaatjes in het metalen plaatje zo klein waren, ging dit erg snel verkalken, waardoor er weinig tot bijna geen water meer uit stroomde. Op het kalkprobleem is iets gevonden, want als men nu een douchekop maakt, dan wordt er een siliconenrubber voor de wateropeningen i.c. de gaatjes geplaatst. Door dit rubber neemt de verkalking niet af, maar het verwijderen van de kalk gaat wel een stuk gemakkelijker. Ook had men vroeger geen grote modellen, terwijl tegenwoordig de diameter steeds meer toeneemt, met zelfs modellen met een diameter van bijna 25 cm. Deze grote modellen worden ook wel regendouche genoemd, omdat het net lijkt alsof je in de regen staat door de extra grote waterstralen.

Verschillende soorten en waterstralen
Tegenwoordig heb je een ruime keuze. Zo heb je de klassieke douchekop en bij de meeste klassieke modellen kun je de straal regelen, bijvoorbeeld een zachte of juist een hele harde of een masserende straal. Een ander voorbeeld is de regendouche. Dit is een hele grote ronde sproeikop die een regenbui imiteert. Als je hieronder staat, lijkt het net alsof er meer water wordt verbruikt, maar het is feitelijk niet veel meer dan bij een klassieke douchekop. Ook heb je nog de zijsproeiers.  Deze besproeien je vanuit alle richtingen, en dan voornamelijk vanaf de zijkanten zoals de naam al zegt. Deze is meestal in de muur bevestigd en besproeit je boven- en onderlichaam vanuit de zijkant. Zo kun je genieten van een lekkere masserende douche zonder dat je haren nat worden. Dit is natuurlijk echt luxe en een stuk aangenamer, maar het nadeel van dit soort is dat er erg veel water en energie verbruikt wordt en de heetwatertoevoer aangepast moet worden.
Ben je nu erg milieubewust en wil je zo min mogelijk water verbruiken, dan moet je kiezen voor de spaarkop. De spaarkop bespaart veel water en energie. Dat neemt niet weg dat deze toch erg comfortabel is.

Wat is nu een goede douchekop?
Waar je op moet letten is dat er een goede straal uit komt. Dit is het geval als de gaatjes klein zijn. Als de gaatjes erg groot zijn, dan zijn de stralen niet zo krachtig. Wat natuurlijk erg leuk is, is als je de waterstralen zelf kan verstellen naar een andere sterkte. Dat wil overigens niet zeggen dat als een model niet verstelbaar is, dat dit niet goed is. Vraag ook in de winkel even na of een bepaald model een systeem heeft dat ervoor zorgt dat de douchekop niet zo snel gaat verkalken of ervoor zorgt dat de kalk erg makkelijk te verwijderen is.