Het gebruik van een douchestoeltje

Een douchestoel kan dienen voor het comfort en geeft je rust tijdens het reinigen van je lichaam. Daarnaast is de functie ervan met name van belang voor mensen met lichamelijk beperkingen en ouderen die moeilijk staande kunnen douchen.

 

Lichamelijke gezondheidsproblemen en beperkingen
Hoe ouder je wordt, des te meer lichaamsklachten je vaak krijgt. Woningen moeten vaak op een gegeven moment aangepast worden, zoals het plaatsen van een leuning op het toilet, bredere deuren zodat ze met hun rollator of rolstoel er doorheen kunnen en ook een aangepaste douche behoort vaak tot de maatregelen. Douchen is vaak een probleem omdat men niet lang op de benen kan staan. Een goede oplossing hiervoor is dan de douchestoel, want zo kan men zittend douchen. Overigens geldt dit niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren met een lichamelijke beperking.

Diverse soorten en modellen
Tegenwoordig is er een zeer uitgebreid aanbod. Zo heb je de opvouwbare lichtgewicht modellen, die je kunt inklappen als je klaar met douchen bent en daarna gewoon kunt opbergen. Een ander voorbeeld is de wandstoel. Deze bevestig je aan de muur en kun je gemakkelijk uitklappen. Daarna klap je hem weer naar boven toe. Deze uitvoering neemt nagenoeg geen plaats in beslag doordat hij plat tegen de muur hangt. Je hebt natuurlijk ook stoelen van een hoogwaardigere kwaliteit met allerlei steuntjes voor benen en armen, en een steuntje voor in de rug. Het nadeel van deze stoelen is dat ze wat meer ruimte in beslag nemen, duurder zijn en vaak te zwaar zijn voor oudere mensen om te verplaatsen. Het voordeel is wel dat ze extra steun bieden bij het gaan zitten en opstaan. Wat  belangrijk is, is dat je een doucheglijstang hebt. Zo kun je zittend toch gemakkelijk de kop verstellen. 

Vergoeding van aanpassingen in de woning
Of een douchestoel vergoed wordt door de gemeente of de ziektekostenverzekering moet je voor je eigen specifieke situatie navragen.