De douche en zijn functies

Lekker 's ochtends een verkwikkende douche nemen, of na een vermoeiende dag onder een ontspannende warme douche. Wie kent het niet?

 

 

Het is er zo ingebakken, maar niemand staat er meer bij stil waar de oorsprong zich bevindt. Het woord douche is Frans maar komt niet uit Frankrijk. Het komt van het Italiaanse woord ‘doccia’ af,  wat buis betekent. Vaak werd het woord ‘stort’ ervoor gebruikt, denk aan stortbad. 

Informatie over de douche
Een douche is in feite een straal water die omlaag gericht is. Daaronder kun je staan met de bedoeling je lichaam te reinigen. Meestal bevindt de douche zich in een zogenaamde ‘natte ruimte’ die over het algemeen badkamer wordt genoemd. Dat is een ruimte die daartoe is betegeld, en waarvan de naden met kit zijn dichtgemaakt. Doe je dat niet dan heb je kans op lekkage. In de vloer is er een voorziening om het water weg te laten vloeien. Dit is een doucheput of schrobput. Deze heeft meestal een waterslot zodat niet de geuren van het riool de badkamer binnendringen. Deze put staat in verbinding met het riool om het water af te voeren. De douche wordt afgeschermd van de rest van de ruimte door een wand, gordijn of cabine. Een cabine is een in de fabriek voorgevormde ruimte met ingebouwde douchebak en wanden en deuren. Deze cabines kun je zelf comfortabel maken door ze verder in te richten met onder meer massagekoppen, dispensers voor shampoo, zeep, infraroodstralers en een radio. Er hoort natuurlijk ook een mengkraan in, die de waterstromen die warm en koud zijn met elkaar mengt. Tegenwoordig zijn er thermosstatische kranen die het water tot een aangegeven temperatuur mengen en niet warmer. Deze kun je zelf instellen met een draaiknop.

Aandacht voor veiligheid
Bij het douchen is ook de veiligheid van belang. Vaak zijn de kleinsten en ouderen van onze samenleving de dupe van problemen op dit gebied, zoals het verbranden doordat de temperatuur te heet staat. Ook komt legionella besmetting voor, die meestal voorkomt als het warme water te lang heeft stilgestaan. Via verneveling komt de bacterie vrij en is de kans op besmetting vrij groot. Deze besmetting wordt in de volksmond ook wel veteranenziekte genoemd, dit omdat deze ziekte zich openbaarde tijdens een reünie van veteranen.