Onderhoud en functie van de douche afvoer

Tijdens het douchen is natuurlijk de afvoer van het water zeer belangrijk. Zorg dus bij de installatie van de douche en de afvoer dat deze goed geplaatst worden.

 

Plaatsing van de douche afvoer                               

Plaats de douche bak zo dat de sifon via een tegelluikje te bereiken is. De douche afvoer is zo’n 40 mm en deze kun je wel op een afvoer met dezelfde of iets grotere grootte aansluiten, maar niet op een kleinere zoals bijvoorbeeld van een wastafel. Vervang je de douche met een putje in de vloer, dan kun je hierop meestal de afvoer aansluiten met behulp van een buis. Ook ideaal is de aansluiting op de afvoer van het toilet. Soms kan de afvoer van bad en douche gecombineerd worden en is het ook mogelijk het water af te voeren via een t-stuk in de afvoer van de wasmachine. Om het aanleggen van extra leidingen te voorkomen is er de mogelijkheid om met een flexibele slang te werken. Vraag voordat je zelf gaat beginnen eerst goed advies bij een deskundige zodat er niets mis kan gaan. Heb je er zelf weinig verstand van, dan kun je beter een deskundige vakman inhuren om het voor je te doen. Zo kom je zeker niet voor eventuele natte problemen te staan, want na de aanleg is het natuurlijk niet de bedoeling dat je alles nog eens open gaat breken.   

Aandachtspunten bij een inloopdouche    

Tegenwoordig wordt er veel gekozen voor een inloopdouche waarbij de afvoer direct in de vloer zit. Doordat de vloer iets schuiner ligt, wordt het water door middel van een gootje naar de afvoer toe geleid. 

Het schoonmaken van het putje                              

Het is zeer belangrijk om de afvoer goed schoon en vrij te houden. Zo voorkom je verstoppingen en kan het water goed afgevoerd worden. Ook is het een goed idee om het putje geregeld te reinigen met een ontstoppingsmiddel. Dit ontstoppingsmiddel zorgt dat de afvoer aan de binnenkant zo van hardere zeep of kalkresten wordt ontdaan en het water gewoon kan doorstromen. Het is zeker vier keer per jaar nodig om deze aktie te ondernemen.